Oprettet: 14. januar 2022
Svarnummer:
52

Indsendt af

Bestyrelsen - AB Sønderborghus

Postnr.

2400

By

København

Høringssvar

Indsigelse vedr. ”Hvidkildevej tillæg 1 - lokalplanforslag”
 

På vegne af bestyrelsen for andelsboligforeningen ”A/B Sønderborghus” vil vi på det kraftigste opfordre medlemmerne af Teknik- og Miljøudvalget til at nedstemme dette planforslag.

 

Vores område har i flere år været kraftigt udfordret på parkeringsdækningen, med stor frustration og store mængder søge-trafik til følge. Denne mangel på parkering har sågar ført til at vi i vores andelsforening har set os nødsaget til at tillade, at håndværkerbiler med ærinde i foreningen kan parkere i vores gård, hvor vores børn ellers gerne skulle kunne lege i fred for biltrafik. Vi føler derfor at det er at føje spot til spe, at forvaltningen nu lancerer dette planforslag, der yderligere reducerer antallet af parkeringspladser i området. 

 

Planforslaget forholder sig til parkeringsdækningen indenfor det optegnede lokalplanområde, og hvordan dette harmonerer med parkeringsnormerne defineret i kommuneplanen. Men planen tager ikke højde for at det ikke blot er de 44 rækkehuse på Hvidkildevej, der i dag benytter parkeringspladserne langs Hvidkildevej, men områdets øvrige beboere og brugere, heriblandt vores 112 andelshavere. Lokalplanforslaget er derfor ikke blot en harmløs teknisk omdisponering, som teksten både i indstillingen og redegørelsen for planforslaget ellers kunne antyde.

 

Ud over at forslaget forringer parkeringsudbuddet for offentligheden, er der flere andre faktorer der gør dette forslag uantageligt. Disse er opsummeret herunder.

 

Proportionerne i dette forslag er helt gale.

Forslaget vil tilgodese interesserne for de 24 beboere i rækkehusene der i dag ikke har egen privat-parkering, mens det kommer til at ramme et uforholdsmæssigt stort antal beboere i andels- og lejeboliger på den modsatte side af vejen.

I A/B Sønderborghus er vi 112 andelshavere, mens der i vores naboejendom ”Rødegård” er 120 lejemål. Det er for alene disse to ejendomme altså 232 boliger der får forringet deres parkeringsmuligheder, til fordel for at 24 private grundejere kan få deres egen privat-parkering. Det er et forhold på 1 til 10, og det er blot for vores to ejendomme.

 

Social slagside – forslaget tilgodeser private grundejere, til ulempe for lejere og andelshavere.

Forslaget overfører muligheden for at bruge arealerne langs vejen, fra åben, offentlig parkering, til blot at tjene som tilkørselsareal for private grundejere på den ene side af vejen. 

Hvis man har en fornemmelse af hvad det koster at købe sig en privat parkeringsplads i København, vil man dermed også forstå at det er en ganske reel værdi, man her tager fra fællesskabet og afleverer til de private grundejere. 

En vedtagelse af forslaget vil derfor have en klar social slagside. Da der som skitseret er lagt op til at tilgodese 24 rækkehusejere, mens flere hundrede andelshavere og lejere står tilbage med klart forringede parkeringsforhold.

 

Forslaget vil skabe dårligere trafiksikkerhed.

Hvis forslaget vedtages vil det betyde en markant forøgelse af bakkende trafik over fortovet på Hvidkildevej, til fare for børn, cykler og fodgængere på vej og fortorv. Planforslaget åbner også for at der stort set ikke vil være parallelt parkerede biler tilbage på den sydlige del af vejen. Man kan frygte at dette vil betyde en forøgelse af hastigheden på vejen, da der i så fald vil være større bredde på vejen for bilisterne, hvilket bidrager til mere støj, og dårligere trafiksikkerhed.

 

 

Planforslaget svækker bevaringen af bygnings- og bykulturarv af høj kvalitet.

Genforeningspladsen og karréerne omkring er i kommuneplanen udpeget som værdifuldt kulturmiljø, mens Hvidkildehusene på modsatte side af Hvidkildevej er beskyttet gennem den nuværende lokalplan. En af de bærende bevaringsværdier der er identificeret i forbindelse med udpegningen er netop forhaverne, noget der også er beskyttet i den nuværende lokalplan 299.

Forslaget demonterer derfor beskyttelsen af en af de bærende bevaringsværdier i vores område. Noget det vil gøre vores kvarter fattigere for alle, og også for vores 112 andelshavere.

 

Der stod i indstillingen til planforslaget fra d.6/12-2021:

Ændringen kræver et tillæg til lokalplan, da det ikke er muligt at etablere parkering på terræn inden for rammerne i gældende lokalplan 299 Hvidkildevej, som er en bevarende lokalplan fra 1998.”

 

Her er tale om en sproglig stramning, da det ikke blot ”ikke er muligt” indenfor den gældende lokalplan, men derimod eksplicit forbudt. Det ville klæde processen hvis det blev kommunikeret mere klart til beslutningstagerne i udvalget, at planforslaget ikke blot justerer bestemmelser, men går direkte kontra på de tiltag den nuværende lokalplan har fastsat for at beskytte bebyggelsens udtryk.

 

Vi håber inderligt at vores indsigelse kan være med til at overbevise udvalgets medlemmer om at afvise dette planforslag.

 

Med venlig hilsen

Bestyrelsen

A/B Sønderborghus