Oprettet: 23. juni 2021
Svarnummer:
14

Indsendt af

Henrik Schmidt

Postnr.

2200

By

København N

Høringssvar

 

Tillæg til høring om byggeri på Nuuks Plads

Indledning

Jeg har noteret mig, at der efter endt høring er foretaget ændringer i lokalplanforslaget for et nyt byggeri på Nuuks Plads. Det vil jeg naturligvis gerne kvittere for. Trods ændringerne ser jeg dog som nabo fortsat udfordringer og uadresserede problematikker med byggeriet.

Det foreslåede byggeri – æstetik, lysgener, vind, skygge og indkig

Selvom der ændres på facaden på Koppels arkiv mod Florsgade er det min vurdering, at der fortsat vil være tale om en ”bagside” mod Florsgade sådan som det lød i det oprindelige høringssvar afgivet af bestyrelsen i A/B Jens Eliasen, hvor jeg er beboer og bestyrelsesformand. Byggeriet er efter min opfattelse fortsat i hvert fald en etage for højt. Jeg mener ikke, at ændringerne på gavlen ved Koppels arkiv vil ændre det massive udtryk.

Tillægget nævner lysgener i Florsgade, men de foreslåede ændringer finder så vidt det kan ses kun sted i gavlen mod Nyrops arkivbygning. Det løser hverken problemer med lysforurening om aftenen på langsiden og de indkigsgener, vi må forvente med så kort afstand mellem nybyggeriet og de eksisterende bygninger i Florsgade. Den megen glas er fortsat et dårligt valg, som alene tilgodeser beboere i nybyggeriet og ikke nuværende beboere i området.

Tillægget adresserer heller ikke problemerne med vind, som også blev nævnt i høringssvaret fra bestyrelsen i A/B Jens Eliasen. Derfor vil jeg gerne gentage denne problematik. Den massive bygningsmasse mod Florsgade og dermed de to næsten lige høje bygninger skaber en vindtunnel. Vindproblematikken startede allerede, da man lavede Superkilen. Her blev der åbnet ned til bunden af Nørrebroparken, hvilket gav vinden 'frit løb' hele vejen ned til Florsgade. Når man sætter et hus på den anden side af gaden, svarer det til, at man sætter et rør for enden af Superkilen hvilket både forstærker kraften og hastigheden på vinden. Allerede i dag er det sådan, at man næsten ikke kan åbne vinduerne mod gaden, uden der kommer rigtig meget blæst ind. Det gælder det meste af året i de 'aktive' timer. Denne problematik vil kun blive værre med en ny massiv bygning overfor.

Jeg er fortsat bekymret for skyggevirkningerne af et nyt byggeri. Beboeren i andelsboligforeningen har til gårdsiden meget lidt sol, idet karreen kun har en lille gård. I de sene eftermiddage og tidlige aftner har der dog været godt lys ind fra gadesiden. Vi frygter, at nybyggeriet med den nuværende højde vil tage den sol, beboeren har om eftermiddagen og aftenen. Igen er det min opfattelse, at byggeriet er i hvert fald en etage for højt.

Der er desuden ingen tvivl om, at nærheden til det nye byggeri vil give betragtelige indbliksgener. Mod gadesiden har mange deres soveværelse i vores forening, hvor indblik vil være særligt generende.

Herudover er der i tilgift lagt op til en tagterrasse på nybyggeriet. Selvom der i tillægget lægges op til en mindre terrasse, der trækkes tilbage på taget, resulterer det samtidig i et lavere støjværn og dermed bedre muligheder for indkig i lejlighederne på Florsgade.

Det er desuden fortsat uvist, hvor stor terrassen bliver. Jeg frygter fortsat, at terrassen har en størrelse, der i en bygning, der også indbefatter over 70 ungdomsboliger, vil gøre den til at yndet feststed. Igen har beboerne i Andelsboligforeningen Jens Eliasen typisk soveværelse mod gaden, og med den korte afstand til nybyggeriet vil man være stærkt påvirket af larm fra en tagterasse af denne art.

Trafik og parkering

Tillægget til høringen adresserer ikke min og andres utryghed i forhold til trafikken i Florsgade. Vi vil med ændringerne fortsat være meget negativt påvirket og jeg føler mig nødsaget til at gentage kritikken heraf.

Ideen med det foreslåede byggeri er jo, at der skal være både boliger, publikumsorienterede tilbud, kontorer, butikker og supermarkeder. Det betyder flere beboere med egne køretøjer, vareleveringer i lastbiler, gæster til beboere og publikumsorienterede tilbud samt drop off i motorkøretøjer.

Igen er det de små gader og herunder særligt Florsgade og Hiort Lorenzens-gade, der skal agere bagside. Al trafik til nybyggeriet og i øvrigt til metroen skal gå af disse veje, som på ingen måde er gearet til det. Der bliver varelevering med tung trafik, som oveni købet skal krydse fodgænger-arealer.

Det er ikke rimeligt, at disse små veje skal håndtere så store mængder trafik og særligt tung trafik. Det er min klare holdning, at hvis trafikken ikke kan håndteres på de store gader Jagtvej, Ågade og Rantzausgade, så skal det ikke ligge Florsgade og Hiort Lorenzens Gade til last. I stedet bør det føre til et mindre byggeri eller anderledes funktioner.

I forhold til parkering er der blødt op på en beslutning om 0-norm. Der tages dog fortsat ikke reelt tages hånd om de massive parkeringsproblemer, der er i området. Derfor må jeg gentage kritikken heraf.

Der sløjfes i forslaget fortsat 12 pladser på gadeplan. Der skal med tillægget til høringen etableres parkering i kælderen under en eventuel ny bygning. Men det forekommer fortsat at være sådan, at man ikke reelt vil erstatte parkeringspladser og ej heller lægger en parkeringsnorm, som vil svare til den ekstra parkering, der følger med et byggeri af denne art. Øjnene er fortsat lukkede i forhold til realiteterne, hvor helt almindelige børnefamilier, håndværkere med skiftende arbejdspladser og andre får indskrænket deres mulighed for at have en bil. Realiseringen af byggeriet vil også med de foreslåede revideringer bidrage kraftigt til en i forvejen stærkt problematisk parkeringssituation i området.

Afsluttende opfordring

København vokser og det stiller politikerne i kommunen over for en stor opgave. Det er der fuld forståelse for. Men det foreslåede byggeri på Nuuks Plads lider i lighed med det tidligere foreslåede højhusbyggeri og trods ændringerne i tillægget fortsat under store problemer i forhold til trafikafvikling gennem underdimensionerede gader, et massivt æstetisk udtryk særligt mod Florsgade, lysforurening som følge af de åbne glasfacader, vindgener og skyggevirkninger med betragtelig betydning for mulighederne for at få lys i de eksisterende boliger i området.

Det er derfor min opfattelse, at fremtiden for Nuuks Plads bør genovervejes med en større hensyntagen til beboerne i området.

Med venlig hilsen

Henrik Hyldgaard Schmidt

Beboer og bestyrelsesformand i A/B Jens Eliasen