Høringssvar vedrørende De Gamles By - lokalplan 606

Oprettet: 5. maj 2021
Svarnummer:
684

Indsendt af

Jakob Thiemann

Virksomhed / organisation

Formand Socialdemokratiet Nørrebro

Postnr.

2400

By

København NV

Høringssvar

Socialdemokratiet på Nørrebro, 5. kreds

Høringssvar til Lokalplan for De Gamles By

 

Socialdemokratiet på Nørrebro deler den samme overordnede holdning, som Nørrebro Lokaludvalg, borgerne på Nørrebro og en række lokale foreninger i en lang årrække har givet udtryk for over for Københavns Kommunes forvaltninger: De Gamles By ikke skal bebygges yderligere. Derfor har vi også talt imod placeringen af et Center for Diabetes i De Gamles By. Vi har løbende peget på andre placeringer, og vil her gøre opmærksom på, at Københavns Kommunes grund ved Jagtvej 157 vil være en god placering for et nyt Diabetescenter, der tilsyneladende også skal rumme over 800 hjertepatienter. 

Socialdemokratiet på Nørrebro sætter stor pris på De Gamles By, som et grønt og skønt rekreativt område med institutioner for børn og ældre. Vi sætter i det hele taget stor pris på de alt for få grønne områder, der er i vores bydel. Vi vil forsvare og udbygge dem. Derfor er vi ligesom naboerne og Lokaludvalget stærkt bekymrede for den massive indgriben, de planlagte byggerier af skole og diabetescenter bliver i De Gamles By.

 

Den grønne balance

I forlængelse af beslutningen om at placere bygningerne blev det besluttet, at der skulle udarbejdes en helhedsplan for De Gamles By, så det resterende grønne blev sikret, og at helhedsplanen forelå, inden lokalplanarbejdet igangsattes. Det lykkedes blandt andet ved Socialdemokratiets hjælp, og i den forbindelse arbejdes der aktivt for, at der afsættes midler til at udføre de grønne tiltag fra lokalplanen f.eks. en grøn støjmur mod Tagensvej og reetablering af De Gamles By langs Møllegade og i det hele taget en opgradering af det grønne med fortætning og ekstra beplantning.

Af lokalplanudkastet fremgår det, at: ”de eksisterende grønne arealer er blevet opmålt og sammenlignet med de grønne arealer, som lokalplanen sikrer. Det samlede grønne areal udgør i dag ca. 36.000 m2 og vil efter gennemførelse af lokalplanen udgøre 34.000 m2, hvilket især skyldes skolebyggeriet.” På denne baggrund må det konstateres, at lokalplansforslaget ikke lever op til Helhedsplanens forudsætninger om at sikre den grønne balance. Socialdemokratiet på Nørrebro må således kræve at lokalplansforslaget ændres og bringes i overensstemmelse med Helhedsplanen for De Gamles By!

Dette ændrer naturligvis også forudsætningen for selve det at placere en folkeskole samt et Diabetescenter/hjertecenter i De Gamles By.

 

Folkeskolen i Gamles By

Socialdemokratiet på Nørrebro har som Nørrebro Lokaludvalg bakket op om, at der skulle bygges en ny skole på Nørrebro ud fra de prognoser for et stigende børnetal, vi har set, samt taget i betragtning at kun 54 % af bydelens børn er indskrevet på folkeskolen i deres grunddistrikt.

Men vi konstaterer også, at virkelighed og behov ændrer sig. Forudsigelsen for skolekapaciteten på Nørrebro med prognoser om behov for en skole med 5 spor, som lå til grund for beslutningen om et markant byggeri i De Gamles By, viser nu et behov for 3 spor og nu først i 2032. Prognoserne viser at børnetallet på Nørrebro er dalende.

Da denne tendens kan forventes at fortsætte, opfordrer vi til at skolebyggeriet i De Gamles By sættes på hold. Lokalplanforslagets forslag om, at det nu skal være en udskolingsskole for op til 840 børn virker endnu mere løsrevet fra virkeligheden. Den tættest liggende Guldberg Skole må slå klasser sammen og har for få børn på de lidt større klassetrin. Så hvor skal de 840 store ekstra børn komme fra? Sæt skolebyggeriet på hold, så det kan gentænkes i et væsentligt mindre format, eller der findes alternative løsninger til at øge skolekapaciteten på Nørrebro, hvis det overhovedet bliver nødvendigt.

 

Diabetescenter nu med hjertepatienter i De Gamles By

Da Borgerrepræsentationen i 2018 besluttede at placere et Center for Diabetes i De Gamles By på det grønne areal på Nordpolen, deltog Socialdemokratiet på Nørrebro i de protester, der opstod blandt borgerne, og vi arbejdede aktivt sammen med Lokaludvalget for at udtrykke vores undren og modvilje mod placeringen i De Gamles By. Uanset at centret er fejlplaceret, var vi med til at fastholde, at hvis der skulle findes en placering i De Gamles By, måtte det nødvendigvis være på et allerede bebygget areal. Det var og er fuldkommen uacceptabelt at inddrage grønne områder, antallet af grønne m2 skal være uændret eller forøges. Der må derfor træffes et valg, og det skal være til gavn for Nørrebro. En styrkelse af Folkeskolen på Nørrebro kan give mening. Et Diabetes Center midt inde i et lokalområde giver ikke mening.

Socialdemokratiet på Nørrebro er stadig af den opfattelse, at det er en forkert placering af et Diabetescenter, der efter det senest oplyste ved borgermødet også skal rumme over 800 hjertepatienter. Da centret ikke er et lokalt tilbud, men skal håndtere borgere fra hele København, er det vores opfattelse, at det skal placeres et andet sted i byen i forhold til tilgængelighed og ikke mindst i forhold til trafik til og fra centret gennem Møllegade og inde i De Gamles By.  En placering på Københavns Kommunes grund ved Jagtvej 157, vil derimod være en god placering for et nyt Diabetescenter.

 

Kommentarer til indholdet i lokalplanen

 

De mange små bygninger

Der er allerede opført ca. 10 nye aflåste træpavilloner, og lokalplanen lægger op til yderligere en række små bygninger og pavilloner rundt omkring i De Gamles By. Vi mener, at det skal undersøges om behovet er reelt, og om det ikke er muligt at samle sig i færre bygninger og bruge allerede eksisterende. De Gamles By er en grøn oase for lokalområdet, og vi mener der skal opføres så få bygninger og pavilloner som muligt.

 

Diabetes Centret

Trafik- og parkeringsforhold omkring Diabetes Centret er ikke i orden. Dette gælder til og fra for Københavns borgere og det personale, der skal betjene dem på centret. Møllegade og De Gamles By er ikke designet til at håndtere en så tæt daglig trafik af biler, taxier, minibusser og cykler, der vil strømme til fra hele byen, ligesom parkeringsforholdene ikke er tilfredsstillende med mindre Københavns Kommune ønsker at inddrage parkeringsanlægget ved Panum til besøgene og personale. Det er ikke nogen løsning at inddrage grønt areal i De gamles By til yderligere parkeringspladser. Og den kollektive trafikbetjening af området, f.eks. med s-tog og metro er utilstrækkelig.

 

Folkeskolen

Det grønne areal på Sydpolen har de senere år delvis fungeret som skolegård for Det fri Gymnasium, hvor der går 300 elever i Møllegade. Hegnet mellem skolen og Sydpolen er fjernet, og området er præget af affald, grafitti og efter-skole-fester. Der har været tale om en langvarig nedslidning af Sydpolen. Det samme vil ske med Nordpolen, hvis der lægges en udskolingsskole der. Der bliver cyklet på kryds og tværs af græsplænerne, buske og blomster vil blive trampet ned. Folkeskolen fjerner grønne kvadratmetre fra Nordpolen og nedslider det grønne, der bliver tilbage.

 

 

Syd- og Nordpolen, grænsen til Tagensvej

I lokalplanen beskrives Sydpolen ”med ByOasen, de små haver og genbrugsstationen” og Nordpolen ”med de store træer og græsplænen”, og det beskrives, at der ikke fastlægges nærmere bestemmelser for pladsen ved Nordpolen!

Dette præciserer problemet omkring De Gamles By. Man vil gerne beskytte de ikoniske træer ved Nordpolen og de grønne plæner, men glemmer at der også er bevaringsværdige træer ved Sydpolen og græsplænerne her, da indhegningen mod Møllegade er fjernet, er voldsomt nedslidte. Pladsen ved Nordpolen med Cykelparkering og flisebelægning er anlagt og udført af Vejafdelingen på De Gamles Bys grønne områder uden tilladelse fra grundejer og uden inddragelse af Drift eller brugere af De Gamles By. Lokalplanen lægger op til at man kan ”ønske” at ændre dette. Anlægget skader de ikoniske træer på Nordpolen og stjæler af det grønne! Derfor bør Vejafdelingen straks fjerne dette og reetablere det grønne område.

 

Venlig hilsen

Jakob Thiemann

Formand Socialdemokratiet Nørrebro