Høringssvar vedrørende Drejervej - lokalplan 603

Oprettet: 28. september 2020
Svarnummer:
9

Indsendt af

Winnie Berndtson

Virksomhed / organisation

Kirkens Korshær Storkøbenhavn og Bornholm

Postnr.

2200

By

København N

Høringssvar

Høringssvar lokalplan Drejervej – september 2020

 

Repræsentanter for Kirkens Korshær, regionschef og leder af Kirkens Korshærs sociale tilbud på Drejervej 6, deltog i møde om lokalplan Drejervej.

Lokalplanen giver mulighed for store ændringer af det område vores sociale tilbud har ligget i siden 1942. Kirkens Korshær Drejervej har både varmestue og familiestøttende arbejde på stedet -  https://kbh.kirkenskorshaer.dk/sted/drejervej/

 

På mødet var vi naturligvis interesseret i, hvilken betydning det har for vores daglige brugere, at der bygges så massivt i området. Vi er klar over at lokalplanen ikke udløser en handlepligt, men vi vil også gerne kunne udvikle – og vel at mærke udvikle socialt arbejde i et lokalområde, hvor mange borgere har brug for det.

 

Vi ser frem til den overordnede planløsning med bla. andet den brede sti mellem vores grund på nr. 6 og det nye boligområde mod Vest. Det synes vi tilfører området kvalitet. I dag har vi genbrugs ladesalg og opbevaring i garageandel, der står op ad mur på nabogrunden. Vi tror ikke det kan løses i lokalplanen, men håber der kan findes en løsning, når der kommer konkrete byggeplaner.

 

På mødet fik vi indtryk af – ja, faktisk at vide, at vi kunne fortsætte og også udvide eksisterende anvendelse. Men har senere fået denne præcisering af byplanarkitekt Randi Dürr Harpøth:

Du spurgte, om I ved nybyggeri ville blive stillet overfor krav om at opføre boliger.

Jeg fik ikke svaret ordentlig på dit spørgsmål.

Det kan oplyses, at jeres ejendom Drejervej 6, er omfattet af anvendelsesbestemmelser for delområde V, hvor anvendelsen fastlægges til boliger og serviceerhverv.

Boligandelen skal udgøre mellem 40 og 75 % af bruttoetagearealet på den enkelte ejendom.

Stueetagen fastlægges til serviceerhverv, men de øvrige etager fastlægges til boliger og serviceerhverv. Der kan opføres byggeri i 4 etager. Det vil sige, at fx de to nederste etager kan være erhverv, mens der er boliger i de øverste etager.

 

Anvendelsesbestemmelse for område V i lokalplanen

Stk. 2. Boligandel, herunder kollegie- og ungdomsboligandel Område III, V og VII Boligandelen skal udgøre mellem 40 og 75 % af bruttoetagearealet. Fordelingen skal beregnes for hver matrikel for sig. Teknik- og Miljøudvalget kan dispensere til, at boligandelen kan beregnes for flere matrikler under et, under forudsætning af, at boligandelen fortsat overholdes.

Ved om- og tilbygning af eksisterende bygninger kan Teknik- og Miljøudvalget dispensere til en anden boligandel, hvis særlige bygnings- eller ejendomsmæssige forhold forhindrer opfyldelse af kravene.

 

Det vil reelt betyde, at hvis vi bygger mere på grunden fx. erstatter ”skurene” i gården med byggeri, så er vi forpligtet til at opfører mindst 40% som boliger. Det har vi meget svært ved at se, hvordan det kan fungere sammen med de sociale aktiviteter. Vi ønsker derfor, at den ene lille grund i området reserveres til sociale formål, så vi ikke begrænses i at udvikle, men tværtom får mulighed for at udvikle også sociale tilbud. Vi har tidligere oplevet, hvordan vi har måttet nedlægge et kvindenødherberg fordi det nærmest er umuligt at få lokaler til formålet i København. Og det er ikke kun pris, der sætter hindringer i vejen, det er også lokalplaners anvendelsesbestemmelser.

 

Også Rådet for Socialt Udsatte i København har vendt denne problematik. Vi synes, Københavns Kommune bør understøtte, også med fysisk planlægning, at de mange sociale tilbud drevet af private organisationer kan blive i byen i takt med den vokser. Mange københavnere er hver dag gæster hos de sociale organisationer, der løser mange og tunge opgaver selv eller i samarbejde med kommunen.

 

Vi håber, at Borgerrepræsentationen vil vedtage en lokalplan, der rummer mulighed for at også civilsamfundets tilbud til udsatte i byen fortsat kan eksistere.