Københavns Kommune får ny høringsportal
I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Kultur- og Fritidspolitikken 2020-2023
Oprettet:
30. august 2019
Svarnummer:
13
Indsendt af
Kåre Emtoft
Virksomhed / organisation
Aftenskolernes Samråd København
Postnr.
1799
By
København V
Høringssvar
Aftenskolernes Samråd i København, der repræsenterer alle aftenskoler i Københavns Kommune, fremsætter hermed ønske om, at nedenstående afsnit vedrørende voksenundervisningen i København tilføjes i Kultur- og fritidspolitikken. I udkastet til Kultur- og fritidspolitikken nævens aftenskolerne kun én gang, hvilket slet ikke afspejler den aktivitet og mangfoldighed, der tilbydes gennem de mange aftenskoler i København. Ca.110.000 Københavnere benytter sig hvert år af tilbuddene i voksenundervisningen og området opnår et samlet kommunalt tilskud på omkring 50 mio. kr. Derfor bør voksenundervisningen også have en plads i Kultur- og fritidspolitikken, hvor det fremgår, at området er vigtigt for byens borgere og at politikkerne og forvaltningen prioriterer samarbejdet med aftenskolerne for at skabe bedre rammer og udviklingsmuligheder for voksenundervisningen i København.
Derfor forslår vi følgende afsnit tilføjet i det foreliggende udkast til Kultur- og fritidspolitik for København:
Voksenundervisningen – et frirum til læring
Aftenskolerne er et vigtigt fritidstilbud for borgerne i København. Hvert år udbydes en mangfoldig vifte af kurser målrettet både voksne, børn og familier. Aftenskolernes aktiviteter bygger på mange års tradition for at levere voksenundervisning af høj kvalitet med overordnede mål som demokratiforståelse, aktivt medborgerskab og lærende fællesskaber. Voksenundervisningen skal være tilgængelig for alle, og kommunen samarbejder derfor med aftenskolerne om at sikre, at der i takt med udviklingen fremadrettet skabes attraktive tilbud for borgerne i Københavns Kommune.
Mennesker i alle aldre har brug for frirum, hvor de kan dygtiggøre sig. I aftenskolen - der også har undervisning i dagtimerne - er der mulighed for at blive undervist i alt fra sprog og it, kreative fag og kogekunst til musik og motion, ligesom der hele året igennem udbydes en bred vifte af foredrag, ture og debatskabende arrangementer. I alt benytter ca. 110.000 borgere i København sig af de mange kursustilbud.
Aftenskolerne er mere end voksenundervisning.
En væsentlig del af oplevelsen ved at gå på aftenskole sammen med andre mennesker er, at deltage i sociale lærende fællesskaber, der skaber netværk og giver livsglæde. Det er for manges vedkommende i aftenskolen, de finder det frirum, der udover at udvide deres faglige kundskaber også giver et fællesskab med andre mennesker, hvilket modvirker ensomhed og isolation. Aftenskolerne har tilbud, der bringer generationerne samme for eksempel ”voksen/barn kurser”, hvor forældre eller bedsteforældre lave mad, oplever naturen eller går til gymnastik sammen med børn og børnebørn. Også nye kurser kun for børn ser dagens lys fx inden for musik, dans, skrivekunst eller programmering af computerspil. Aftenskolen er i stigende grad et mødested for alle aldersgrupper.
Aftenskolen skal være et tilbud til alle
Aftenskolernes ambition i København er at binde bånd mellem de enkelte københavnere og skabe sammenhængskraften, der er med til at definere byen København. Vores by er og skal være en by af nysgerrige og deltagende mennesker, der engagerer sig i hinanden. Derfor skal kultur- og fritidslivet også frem over arbejde for et mangfoldigt udbud af voksenundervisning og folkeoplysning. I samarbejde med voksenundervisningen og med de nyeste tanker på området, vil København arbejde på at udvide mulighederne for voksenundervisningen, så den i højere grad bliver let tilgængelig for alle uanset alder, personlig indkomst og social status.