Høringssvar vedrørende Lundtoftegade Syd - lokalplan 626

Oprettet: 9. maj 2023
Svarnummer:
23

Indsendt af

Claus Petersen

Postnr.

2200

By

København

Høringssvar

Alene i den vestlige del af Ydre Nørrebro er der opført eller projekteret omkring 5-6 store byggerier inden for de senere år. Dette på trods af at Nørrebro, - med sine over 80.000 indbyggere presset sammen på ca. 4 km2, - i forvejen ikke blot er den mest folkerige bydel i hovedstaden, men også den mest befolkningstætte. Desuden lider bydelen af en udtalt mangel på frirum og grønne områder, samt mangel på idrætsfaciliteter og boldbaner. Den nylige konflikt om rekreativt grønt område kontra indhegnede boldbaner i Nørrebroparken illustrerede tydeligt dette problem. Under Coronaen fik vi desuden demonstreret at epidemier også i vore dage slår ekstra hårdt i tæt sammenstuvede befolkninger. Det påtænkte byggeri på Borups Plads vil yderligere bidrage til forøgelsen af befolkningstætheden og de deraf følgende problemer.

Byrumsmæssigt og arkitektonisk betragtet er byggeriet også fejlplaceret. Hovedparten af byggegrunden består i dag af en dagligvarebutik hvis areal imidlertid ikke er tilstrækkeligt til at realisere byggeprojektet på. Det vil derfor være nødvendigt at sløjfe en del af det grønne område bag plejehjemmet ”Aftensol” og bag den sydligste boligblok i ”AKB Lundtoftegade”, herunder fældning af ca.30 træer. Imidlertid vil en fældning af disse træer være i klar modstrid med Københavns Kommunes træpolitik og diversitetsstrategi. Området fungerer desuden som en grøn lunge mellem de to trafikerede veje Borups Allé og Lundtoftegade. Og uanset en evt. genbeplantning har træer en anden tidshorisont end mennesker, så specielt for beboerne på plejehjemmet vil tabet af træerne blive mærkbart.

Byggeriets højde er også problematisk. De foreslåede 3 tårne på hver 7 etager hævdes at skulle spille op mod Telefonhusets grå massiver. Men ligesom Bispeengbuen, som mange gode kræfter nu arbejder på at få fjernet, er Telefonhuset produkt af en anden tid. Det er derfor ikke rimeligt at bruge Telefonhuset som argument for yderligere højt byggeri. I dag er vi forhåbentlig blevet så kloge at vi ikke gentager fortidens fejltagelser. Desuden vil Borups Allé imellem Telefonhuset og ”Urbania tårnene” med den fremherskende vindretning fra vest blive en vindtunnel og på Borups Plads vil det medføre turbulente vindforhold.

Ud over problemet med højden er der også andre problemer ved projektet. Flere har påpeget at den valgte farve (grøn) står i skærende kontrast til de omgivende lyse bygninger og yderligere vil forstærke indtrykket af især tårnet ud mod Borups Plads som et stort mørkt udråbstegn.

De planlagte udkørsler mod Borups Allé vil uundgåeligt forøge risikoen for ulykker. Som det er i dag kommer der maksimalt en gang i døgnet varer med en lastbil til dagligvarebutikken. Og det sker oftest på et tidspunkt hvor trafikken er minimal. Men med individuel beboerudkørsel hen over fortov og cykelsti på alle og uforudsigelige tidspunkter af dagen er kimen lagt til sammenstød mellem biler og cyklister.

På informationsmødet blev borgerne præsenteret for Urbanias begrundelse for at bygge højt, nemlig at ”hvis ikke højden kommer på, så giver ejendommen ikke mening for os at bygge”. Men Urbanias medlemmers ønske om at bosætte sig med op til 100 boliger ”inden for en radius af ca. 5 km fra Rådhuspladsen” virker som en luksusambition og kan ikke legitimere at man ødelægger et eksisterende byrumsmiljø. Hvis et projekt der begrænser sig til 4 etager (incl. klimaskærm m.m.) ikke giver mening for foreningen at bygge må der findes en anden lokation. Det vil også ud fra alle de ovenstående betragtninger, - ikke mindst vedrørende Nørrebros befolkningstæthed og presset på de grønne arealer, - være den mest byrumsmiljøvenlige løsning. Det er ikke en nødvendig forudsætning for etablering af et ” bæredygtigt, urbant, mangfoldigt byboligfællesskab” (citat fra Urbanias hjemmeside) at dette boligfællesskab kommer til at ligge lige præcis på Borups Plads eller på Nørrebro i det hele taget. Det er faktisk slet ikke en nødvendig forudsætning at boligfællesskabet kommer til at ligge ”inden for en radius af ca. 5 km fra Rådhuspladsen”, selv om det er Urbanias medlemmers erklærede mål (foreningens vedtægter §1), og som må være forklaringen på at man uden hensyn til naboerne (ikke mindst plejehjemmet) og eksisterende byrumsmiljø, samt udelivet på Borups Plads (caféen), insisterer på et byggeri i den skala på den i lokalplanforslaget omtalte grund.