Københavns Kommune får ny høringsportal
I slutningen af året bliver høringsportalen opdateret og du skal fremover logge på MitID eller med ErhvervsID for at indgive høringssvar.
Abonnerer du på nyhedsbrevet, vil der være en periode, hvor du ikke automatisk får besked om nye høringer. Følg derfor med i aktuelle høringer her på siden.
Høringssvar vedrørende Livgardens Kaserne - lokalplanforslag ikke vedtaget
Oprettet:
26. marts 2013
Svarnummer:
265
Indsendt af
Formand for Dansk Landskabsarkitektforening Karen Sejr
Virksomhed / organisation
Dansk Landskabsarkitektforening
Postnr.
1401
By
København K
Høringssvar
Indsigelse mod forslag til lokalplan – Livgardens Kaserne
Dansk Landskabsarkitektforening mener, at det er af stor kulturel værdi, at borgerne hver dag kan opleve Den Kongelige Livgardes orkester spille i Danmarks hovedstad, og musikkorpset skal naturligvis have et godt øvelokale. Imidlertid må det ikke ske på bekostning af et unikt og fredet havehistorisk kulturklenodie.
Kongens Have er et fredet havehistorisk monument
Haven er fredet gennem naturfredningsloven. Det er vores ældste offentlige tilgængelige park, og den har stadig autentiske træk fra renæssancens planlægning. Med sin centrale beliggenhed, sine kulturelle værdier såvel som sine rekreative muligheder er haven en af de mest elskede og mest besøgte af byens parker. Det påtænkte byggeri bliver ikke en del af disse værdier.
Kulturstyrelsen accepterer forslaget, men udtaler også, at man helst ser, at der ikke bygges på arealet. Vi mener, at det er problematisk den måde som Kulturstyrelsen forvalter vores kulturværdier på og helt uacceptabelt, at Styrelsen for Slotte- og Kulturejendomme ikke forholder sig til fredningen i haven.
Byggeri på størrelse med Rosenborg Slot
Det er uacceptabelt at lokalplanforslaget lægger op til at bygge et øvelokale med et grundplan på størrelse med Rosenborg Slot. Bygningen kommer med sin længde på 44,5 m til at dække ca. 30 % af strækningen i skellet mellem eksercerpladsen og Kongens Have. Det er helt ude af proportioner at dispensere for fortidsmindefredningen ved at give tilladelse til at opføre en bygning af den størrelse.
Styrelsen for Slotte- og Kulturejendomme ønsker at udnytte nedgravningen af øvelokalet til at etablere et forsænket amfiteater inde i haven. Amfiteatret breder sig over et areal på mere end 500 m². Scenen i bunden af det 2,5 -3m dybe hul foreslås 15x15m. Nedgravning af øvelokalet på 2.5 -3m i skel skaber efterdønninger langt ind i den fredede have og griber ødelæggende ind i allé-systemet, som er renæssancehavens overordnede ide og disponering. Det store hus skaber en meget uheldig barriere mellem eksercerpladsen og haven og en vældig slagskygge i de sene eftermiddags-timer.
Amfiteatrets store nedgravning er et helt urimeligt og tilfældigt skår i et haveanlæg, hvis hovedkarakter er den store flade med de retlinede alléer. Amfiteatret lukker for en meget benyttet indgang til haven og forstyrrer derved brugen af det klare stisystem. Lydmæssigt må placeringen være problematisk. Der er trafikstøj fra gaden og lyden fra teatret vil forstyrre de omkringboende. Det er mest nærliggende at opfatte teatret som en lyskasse til bygningens kælderetage.
Vi finder det uacceptabelt, at placere et amfiteater uden nogen som helst sammenhæng med den øvrige del af haven og uden sammenhæng med en overordnet langsigtet haveplan. Vi henleder desuden opmærksomheden på, at der i fred-ningsbestemmelserne står, at der ikke uden særlig tilladelse må foretages væsentlige terrænregulering som generelt defineres til ændringer på +/- 0,5m.
Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme fremfører, at et amfiteater passer fint med styrelsens strategi om at udvikle haven til en multifunktionel bypark. Men i en perspektivplan for haven har Styrelsen besluttet sig for kun at arbejde historisk i en indre zone. Vi gør igen opmærksom på, at hele haven er fredet - ikke kun en indre zone.
Vi opfordrer til at der tænkes i en helhedsløsning
De offentlige myndigheder; Kulturstyrelsen, Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme, Det Særlige Bygningssyn og Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune er alle myndigheder, hvis primære opgave er at værne om vores kulturarv, tilgodese en sammenhæng i den overordnede planlægning og sørge for at tilvejebringe helhedsorienterede løsninger.
Hvis man vil udvikle Kongens Have, og det er gjort på flere måder indenfor de seneste år, må det altid ske i respekt for det renæssance-anlæg, hvis store flade og klart disponerede alléer stadigvæk er havens fundament.
Vi anmoder til sidst på det kraftigste om, at man opretholder den fredning, de regler om bebyggelse og den beskyttelse Kongens Have i dag er underlagt.
Med venlig hilsen
Karen Sejr
Formand Dansk Landskabsarkitektforening