Oprettet: 27. juni 2024
Svarnummer:
2

Indsendt af

Henrik Ingemann Andersen

Postnr.

2700

By

Brønshøj

Høringssvar

Jeg vil gerne bede om at nedenstående forhold inddrages i udarbejdelsen af miljøkonsekvensrapporten:

Når projektets miljøkonsekvenser ( f.eks. lugtgener, støj, vibrationer, visuelle forhold, trafik og trafiksikkerhed ) behandles, skal det i belysningen inddrages, at disse konsekvenser finder sted i et for København Kommune særdeles stille kvarter uden særlig meget trafik eller anden støj.

Venstre Landsret har 14. oktober 2019 afsagt en dom (https://domstol.dk/media/yj2bt4pm/bs-5850-lr-anonymiseret.pdf), hvor det understreges, at ” Hvad en nabo må tåle, beror på en konkret rimelighedsvurdering af ulempens karakter, væsentlighed og påregnelighed sammenholdt med ejendommens karakter og beliggenhed og områdets karakter”

Miljøkonsekvenserne skal altså beskrives i det lys, at kvarteret forud for projektet kun i særdeles ringe udstrækning er generet af støj, trafik, lugtgener mm.

Derudover skal der i miljøkonsekvensrapporten beskrives hvilke afværgeforanstaltninger, der er nødvendige for at eliminere påvirkninger af naboer.

Miljøkonsekvensrapporten skal ifølge Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2023/4  § 20 stk 4 indeholde en ”beskrivelse af de rimelige alternativer, som bygherren har undersøgt, og som er relevante for projektet og det særlige karakteristika, og en angivelse af hovedårsagerne til den valgte løsning under hensyntagen til projektets indvirkninger på miljøet.

Her er det særligt vigtigt at beskrive LAR løsning, som man kan finde beskrevet i:
https://www.klimatilpasning.dk/media/1237233/booklet_final.pdf ,
https://ifro.ku.dk/english/staff/?pure=files%2F43721293%2F232.pdf samt
Bogen ”Regn med mere – Lokal håndtering af regn i byens landskab” af Marina Bergen, Antje Bachhaus og Ole Fryd Forlaget Grønt Miljø 2020.

Etablering af bassiner skal sammenlignes med LAR løsningen på følgende områder:

Samlet økonomi
Effekt på problemet
Virkning på biodiversiteten
Regulering af temperatur (Urban Heat Island)
Klimapåvirkning i form af CO2 udledning
Støj
Vibrationer
Støv
Konsekvens for naboers sundhed
Indvirkning på grundvand

Miljøkonsekvensrapporten bør desuden beskrive, hvordan opførelse af overjordiske anlægselementer og adgangsveje til drift af bassinerne harmonerer med fredningens formål ”at sikre området som parkområde” og ”at opretholde og muliggøre en forbedring af områdets biologiske, landskabelige og rekreative værdier under hensyntagen til den historiske baggrund for områdets nuværende udformning, herunder at muliggøre en forbedring af biodiversiteten i området”

Miljøkonsekvensrapporten skal ifølge Bekendtgørelse af lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) https://www.retsinformation.dk/eli/lta/2023/4 § 20 stk 4  ”på en passende måde påvise, beskrive og vurdere projektets væsentlige direkte og indirekte virkninger på følgende faktorer 1) Befolkningen og menneskers sundhed”

Da mange studier har slået fast, at der er en sammenhæng mellem økonomisk gæld og psykiske problemer som depression (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0272735813001256)  bør miljøkonsekvensrapporten beskrive hvor stort et værditab, de husejere, der bor tættest på de kommende byggepladser, vil risikere at opleve i perioden, mens projektet står på.
Vi husejere kan i løbet af det årelange projekt af talrige grunde (alder, sygdom, arbejdsløshed, skilsmisse mm) komme i en situation, hvor vi vil sælge huset og flytte et nyt sted hen. Hvis huset grundet projektet kun kan sælges til en lavere pris, kan husejeren komme til at stå i en svær økonomisk situation. Eventuelt med stor gæld. Til skade for den psykiske sundhed.