Høringssvar vedrørende Høring af Brændeovnsforskrift

Oprettet: 22. maj 2024
Svarnummer:
1

Indsendt af

Noah Boe-Whitehorn

Virksomhed / organisation

Kgl. Bygningsinspektør

Postnr.

2100

By

København Ø

Høringssvar

Det er glædeligt at beskyttelsen af kulturhistoriske interesser er indskrevet i forskriften, da historiske brændeovne, pejse og andre varmekilder bør være et væsentligt bevaringshensyn i denne sammenhæng. Disse interesser er fint beskyttet i brændeovnsbekendtgørelsen (BEK nr. 199 af 04/02/2022).

I den forbindelse vil jeg ikke undlade at bemærke at formuleringen i det foreliggende udkast til §3 stk. 2 synes uklar.

Der henvises til begrebet “antikke brændeovne, brændeovne og pejseindsatse”. Man kunne i stedet med fordel bruge begrebet “Historiske rumopvarmere” som også brugt i brændeovnsbekendtgørelsen.

Ligeledes kan teksten læses som der alene er tale om ovne og indsatser i fredede bygninger hvilket er stærkt uheldigt. Man bør i stedet lade henvisning til de oplistede ovne i bilag 1 der tillige omfatter øvrige historiske ovne af kulturhistorisk værdi stå alene for at undgå denne uklarhed. Det er her væsentligt at minde om at der findes et meget lille antal historiske rumopvarmere i Københavns Kommune, og at en del af disse ikke er opstillet i fredede bygninger. Ligeledes må der påmindes om at histioriske rumopvarmere ikke omfattes af Bygningsfredningslovens formålsparagraf andet end indirekte som træk af den samfundsmæssige udvikling.

Denne uklarhed kan undgås ved at stryge henvisningen til fredede bygninger.

I bilag 1 bemærkes at punkterne 5-7 er et sammenhængende punkt. Tilsvarende gælder for punkt 11-12. Begrebet “antikke” her bør ligesom i §3 erstattes af “historiske” som enheder fremstillet eller bygget før 1920.