Høringssvar vedrørende Byggeri på Jernbane Allé 41

Oprettet: 5. oktober 2022
Svarnummer:
1

Indsendt af

albert astrup christensen

Virksomhed / organisation

Klimagruppen i Vanløse

Postnr.

2720

By

Vanløse

Høringssvar

Hvor meget belaster Fenger byggeriet klimaet?
 
Klimakrisen har vist tænder her  i sommer i Danmark og hele Europa. Hedebøljer, udtørrede søer og floder mv. Københavns Kommune er på forkant med den udvikling idet kommunen i 2025 skal være klimaneutral. Alle sektorer i kommunen skal bidrage til at kommunene bliver klimaneutral i 2025. Også nybyggeriet. Concitto har beregnet, at byggeriet står for 30 % af CO2 udledningerne i Danmark. En tilsvarende belastning gør sig gældende globalt. Derfor er det yderst relevant at få beregnet, hvor meget de to højhuse der skal bygges på Fengergrunden vil belaste klimaet med og inden byggetilladelsen falder på plads.
 
Københavns Kommune har pr 1.7 i år vedtagne et reguleret Bygningsreglement for København med ikrafttræden den 1.1 2023.  Der skal laves en såkaldt livscyklusberegning for byggerier over 1000 hvadratmeter. Det må udlede 12 kilo CO2 pr kvadratmeter. Senere vil kravene også komme til at omfatte alle former for nybyggeri og også gerne ombygninger og tilbygninger. Men det haster med at få nedbragt CO2 udledningen i København, hvis kommunen skal være CO2 neutral i 2025, så burde kravet gælde al form for byggeri allerede fra 1.1 2023.
 
Livscyklusberegningen handler bla om at beregne hvor meget klimabelastningen for bygningens drift er i en periode på 50 år. For eksempel energiforbruget til opvarmning, samt udskiftning af bygningsdele med kortere levetid end 50 år.
 
Vi opfordrer derfor Københavns Kommune til at sige NEJ til byggetilladelsen og beslutte, at der hurtigst muligt laves en Livscyklusberegning af Fengerhøjhusene med afsæt i den nyligt vedtagne Bygningsreglement.
 
På Klimagruppen  i Vanløses vegne Albert Astrup Christensen