Oprettet: 31. maj 2022
Svarnummer:
10

Indsendt af

Ejerforeningen Sundmolehusene og Grundejerforeningen Sundmolehusene

Postnr.

2150

By

Nordhavn

Høringssvar

Vi vil gerne argumentere for, at påbygning af eksisterende pakhus (pakhus 53) vil være i strid med lokalplanens ønske om at bevare Sundmolens fortælling om havnen som erhvervsområde ved bevaring af pakhusenes udtryk og karakter.

Det er afgørende i lokalplanens forudsætninger, at bygningernes egenart bevares.

Det er klart fra lokalplanen at ”Sundmolens arkitektoniske egenart udspringer af mødet mellem de eksisterende pakhuse og de nye bebyggelser”. Sundmolens bevaringsværdige pakhuse er karakteriseret ved deres tunge udtryk, vandrette linjer og røde teglfacader.” Det følger herefter: ”Disse bevares” – og ”påbygninger skal bevare denne egenart”.

Der er således en klar prioritering i lokalplanen: bevaring af den arkitektoniske egenart.

Den påtænkte påbygning i tillæg 2 kan på ingen måde karakteriseres som en påbygning som bevarer det eksisterende pakhus egenart.
Set fra vandet (visualisering side 6 og 8) vil den nye etage udgøre ca 1/3 af højden på bygningen. Det vil klart ændre det visuelle indtryk af bygningen, at en så stor del af facaden ændrer karakter.

Som del af den påtænkte påbygning opføres (§ 7, stk. 2, samt visualisering side 8 øverst) to facadeforløb med store glaspartier i de to hjørner ud mod Orientkaj. Disse glaspartier bryder med de vandrette linjer, som i lokalplanen er fremhævet som væsentligt bevaringsværdigt karakteristika ved pakhuset.

I tillæg 2 til lokalplan 524 argumenteres der for, at den påbyggede blå facade vil referere til facaden på Copenhagen International School og det historiske Nordhavns lager- og industribygninger. Dette argument holder ikke.
Copenhagen International School er netop en af de nye bygninger i Nordhavnen. Den er kendetegnet ved sin blå facade – den er på ingen måde kendetegnet ved et bevaringsværdigt pakhus. At påbygge pakhuset, så det refererer til facaden på Copenhagen International School vil netop fjerne og ændre pakhusets udseende og udformning så det falder i tråd med det nye og ikke bevarer historien om en aktiv erhvervshavn.

De røde teglfacader på det eksisterende pakhus er fremhævet som et særligt karakteristika ved pakhuset. En påbygget del med blå facade vil således ødelægge netop dét karakteristika, som lokalplanen har forudsat bevares.

Man har behændigt i lokalplanen udeladt at lade det karakteristiske sadeltag på pakhuset være en del af det bevaringsværdige udtryk. Sadeltag har været anvendt på pakhuse omkring havne i Danmark siden 1800-tallet og er en væsentlig del af at bevare historien om havnen. Det er derfor en nødvendighed at bibeholde det eksisterende saddeltag. Ellers ødelægges det bevaringsværdige ydre, og dermed pakhuset som kulturmiljø.

At bevare en fortælling om havnen som erhvervsområde og KøbenHAVN som havneby er en forudsætning i lokalplanen. Forudsætningen omfatter klart bevarelse af udformningen af pakhus 53 og pakhusets særegen. Tilføjes påbygning som skitseret i tillæg 2 til lokalplan 524 ændres pakhus 53 væsentlig karakter ved at bygningen størrelse udvides, de karakteristiske vandrette linjer brydes og de røde teglfacader udvandes med 1/3 blå facade. Ikke nok med at påbygningen vil ændre de ydre rammer af pakhus 53 og dermed kulturmiljøet, den er på kant med tankerne bag lokalplanen; den er måske endda i strid med lokalplanen.