Oprettet: 10. februar 2022
Svarnummer:
20

Indsendt af

Morten Riel

Postnr.

2300

By

København

Høringssvar

Høringssvar vedr. ny klyngestruktur omhandlende A klynge I

 

Resume

Forældrebestyrelsen indstiller, at A klynge I fra 01.01.2023 består af M-Husets Idrætsvuggestue, Sejlhuset, Børnehuset 8TALLET, Idrætsinstitutionen LilleArena, Idrætsbørnehuset Jorn og Børnehuset Else.

Forældrebestyrelsen ønsker størst mulig ro og stabilitet og et fortsat fokus på kerneopgaven, hvilket bedst honoreres gennem ovenstående sammensætning.

Forældrebestyrelsen ønsker ikke, at A Klynge I skal være opstartssted for ny kommende klynge i Ørestad.

Forældrebestyrelsen ønsker, at der er særligt fokus på at skabe de bedste betingelser for Kongeriget i overgangen til A klynge E herunder, at flytningen først endeligt effektueres fra 01.01.2024.

 

 

Indledning:

A Klynge I er en velfungerende stor klynge i sin nuværende form. Der er fra klyngens og forældrebestyrelsens side ikke en umiddelbar interesse i en opdeling. Der er dog forståelse for ønsket om, at Københavns kommune generelt ønsker, at deres klynger skal være mindre.

Med afsæt i denne optik, er der et blik for, at Kongeriget flytter til klynge E. Der skal fra forældrebestyrelsens side kraftigt henstilles til, at der tages videst mulige hensyn til Kongerigets ønsker og forventninger til det kommende samarbejde i klynge E. Kongeriget skal ved det kommende skifte tilknyttes deres 3. klynge, siden klyngestrukturen blev indført. Dette sammenholdt med at institutionen på 3. år er på faglighandleplan samt har været igennem flere forskellige interne omstruktureringer kalder på en særlig forpligtigelse fra BUF’s side. Processen frem til og i etableringsfasen bør være veltilrettelagt og med stor inddragelse af pædagogiske ledere, tillidsvalgte, medarbejdere samt forældre, så etableringen bliver så nænsom som muligt og med bevarelse af størst mulig kvalitet og trivsel for børn, forældre, medarbejdere og ledelse i overgangsfasen.

Kongerigets forældreråd og medarbejdere udtaler; Kongeriget har de seneste 2 år været på pædagogiskhandleplan, det har tæret hårdt på medarbejdere og institution, oven i dette har vi været plaget af stor medarbejderudskiftning, samt udskiftning på ledelsesposter der har været svære at besætte efterfølgende. Kongeriget er med stor hjælp fra ledelsen i A Klynge I nu på sporet igen. Derfor er det også vigtigt, at denne proces følges tæt at en klyngeledelse, der kender institutionen. Vi stiller derfor et forslag om at overgangsperioden mellem de to klynger bliver i gang sat hurtigst muligt og først afsluttes 01.01.2024.

Forældrebestyrelsen indstiller, at dette imødekommes af hensyn til børn, forældre og medarbejdere i Kongeriget.

Der skal i øvrigt gøres opmærksom på, at Børnehuset 8TALLETS rumlepotte nedlægges 1. maj 2022, hvorfor børnetallet i A klynge I (i fald Kongeriget flyttes) vil være på 830 børn.

Forældrebestyrelsen henviser her til, at der i høringsforslaget står, at det er muligt, at en klynge fortsat kan haver mere end 750 børn, i fald områdechef kan godkende dette og der efterfølgende indhentes accept fra direktionen. Dette vil vi i forældrebestyrelsen kraftigt anbefale, da det fra vores perspektiv giver den bedste kvalitet for vores børn.

Proces:

I forbindelse med udsendelse af høringsforslag har der været følgende proces i A klynge I:

Forslaget har været til drøftelse blandt alle klyngens medarbejdere i de enkelte enheder, klyngens TRIO ‘er, klyngens lokale MED-udvalg, klyngeledelsen, forældreråd og forældrebestyrelse. Der har været nedsat en arbejdsgruppe, som har analyseret det forskellige materiale og ud fra dette arbejdet med forskellige scenarier, hvorved det endelige høringssvar er fremkommet.

Kongeriget, som har en særlig position i forhold til høringsforslaget, har haft en egen proces, rammesat af TRIO, ledelse og forældreråd. Kongerigets medarbejdere og forældre har ikke ønsket at flytte til anden klynge grundet den særlige situation Kongeriget har været og er i.

Argumentation:

Klyngefællesskab

Forældrebestyrelsen vil argumentere for, at A Klynge I bestående af M-Husets Idrætsvuggestue, Sejlhuset, Børnehuset 8TALLET, Idrætsinstitutionen LilleArena, Idrætsbørnehuset Jorn og Børnehuset Else fremadrettet dvs. efter 1. januar 2023 skal udgøre det faglige fællesskab i A Klynge I.

 

Klyngen har gennem de sidste 10 år opbygget et tæt samarbejde med forældre og lokale aktører i nærmiljøet og derigennem været medskaber af rammerne for det gode børneliv for områdets børn og familier. Klyngens mission er at skabe chancelighed for klyngens børn. A Klynge I har i den ånd skabt en stærk faglig identitet og rammesætning omkring den lokalt definerede kerneopgave: at være medskabere af en barndom, der sikrer børns trivsel og udvikling. En rammesætning og identitet, som kommer til udtryk i faglige standarder, tværgående specialiseret ledelse, fælles faglige arrangementer og videns delende og -skabende netværksfora internt i klyngen. Udadtil kommer kerneopgaven til udtryk i samarbejdet med bl.a. kirke, plejehjem, Streethal, bibliotek, skøjtehal, områdets skoler & KKFO’er og gennem fælles events for alle børnefamilier i A Klynge I.

Der er gennem årene skabt en sund og stærk balance mellem den fælles retning og enhedernes eget faglige udtryk. Klyngen har valgt, at alle enheder er defineret ved en særegen faglig profil. Dette betyder, at vi som forældre oplever at have et reelt udvalg af forskellige tonet læringsmiljøer at vælge imellem, fx pædagogisk idræt, kunst & musik eller naturprofil. Samtidig kan forældre trygt vælge en enhed vidende, at alle enheder er omfattet af samme fælles pædagogiske grundfundament og support.

A Klynge I har en række fælles værdier- værdier som er indlejret i de tværgående samarbejdsstrukturer. Høj faglighed; Det gode børneliv; Det gode arbejdsmiljø; Klynge fællesskab; Den sunde kost.

Et godt eksempel på klyngens succes med et fælles fagligt mindset er; fælles standarder for kvalitet omkring måltidet både ernæringsfagligt og pædagogisk. I A klynge I er ansat en tværgående køkkenfaglig leder, og der er skabt en fælles køkkenstruktur med fokus på kvalitet og derved lige adgang til sundhed for alle klyngens børn.

Den fælles faglige kultur, som er opbygget gennem de sidste 10 år, har i 2021 gjort det relevant at etablere et fælles klyngespor på enhedernes hjemmesider.

Kvalitet i ledelsen

A Klynge I har de seneste 6 år af egen drift været i gang med at øge ledelseskapaciteten i klyngen med det mål, at styrke den nære ledelse tæt på vores børn, medarbejdere og forældre. Processen blev sat i gang i en erkendelse af, at ledelsesopgaven i de enkelte enheder gennem flere år var blevet kompleks og ledelsesspændet stort. Målet var at kompleksitetsreducere og skabe mulighed for mere faglig ledelse tæt på medarbejdere og børn. A Klynge I valgte i 2016 en model med tværgående pædagogiske ledelse samt specialisering og fordeling af opgaverne på tværs blandt lederne.

A klynge I etablerede en tværgående specialiseret lederstilling med fokus på kvalificering og support til arbejdet med børn i udsatte positioner i klyngens enheder. I 2016 ansatte klyngen en køkkenfaglig leder med specialiseret viden om kost og ernæring. I 2020 tilførte klyngen yderligere 1 fast tværgående lederstilling samt 1 midlertidig stilling til tværgående ledelsessupport af klyngens ledere. Den øget ledelseskapacitet fik i 2020 et bredere opdrag. Klyngen har gjort sig mange gode erfaringer med specialisering og fleksibilitet i anvendelse af øget ledelseskapacitet.

Ledelsen i A Klynge I, udtrykker overfor forældrebestyrelsen, at den ser frem til yderlig tilførsel af ledelseskapacitet, og ledelsen udtrykker ønske om at få mulighed for at bygge videre i det nuværende ledelsesfællesskab på de gode erfaringer A Klynge I allerede har gjort sig ift. at tænke ledelsesopgaven tværgående og specialiseret.

Klyngen har et højt ydende ledelsesteam præget af ubetinget tillid; produktiv forskellighed; opløftende samspil; markant lederskab og styrende ambition, der bidrager til, at ledelsen tager beslutninger på et professionelt og nuanceret grundlag, med klar fælles vision og ambition om at være medskabende til det gode børneliv. A Klynge I har over tid opbygget en ledelseskultur med tydelig ansvarsfordeling af fælles opgaver, psykologisk tryghed samt visioner for arbejdet i en klynge.

For at sikre den fremadrettet ledelseskvalitet, til gavn for vores børn og medarbejdere, er det afgørende, ledelsesteamet forbliver samlet, og at vigtige kulturbærere i teamet forbliver en ledelsesressource i A Klynge I.

Trivsel for medarbejderne og sikring af faglig kvalitet

For at sikre medarbejdernes trivsel og fastholdelse af deres fokus på kerneopgaven er det vigtigt, at få en hurtig afklaring af klyngens fremtidige organisering. Medarbejderne har brug for arbejdsro og stabilitet og trygheden ved, at der er en eksplicit afklaring af fremtidsperspektiverne for klyngens enheder og organisatoriske tilknytning.  Ukendte rammevilkår skaber utrygge medarbejdere og et dårligt psykisk arbejdsmiljø.

Det er afgørende for den pædagogisk kvalitet, at der er ro og kontinuitet omkring medarbejdergruppen. Det er forældrebestyrelsens vurdering, at uvisheden om en evt. fremtidig yderlig deling vil skabe utryghed blandt medarbejderne og at fokus fjernes fra kerneopgaven.

Der er gennem årene opbygget en faglig viden, faglige standarder, fælles faglige arrangementer og en kultur, der udgør den fælles ramme for A Klynge I’s medarbejdere. At vedblive at være en del af dette fællesskab, sikrer fastholdelse af viden og kultur samt mulighed for fortsat faglig udvikling. Stabilitet og kontinuitet blandt medarbejdere giver en høj grad af kvalitet til vores børn.

Det gode børneliv.

Klyngens kerneopgaver er som tidligere nævnt: at være medskabere af en barndom, der sikrer børns trivsel og udvikling. Dette sikrer klyngen gennem en fælles pædagogisk læreplan for A Klynge I; fælles kompetenceudvikling for det pædagogiske personale; tværgående børnefaglig ledelse i forhold til børn i udsatte positioner; skærpet fokus på pædagogik gennem profilenheder; samt fælles standarder, formater og aktiviteter samt udarbejdet faglig intropakke med basisviden omkring leg, udvikling, sprog og pædagogisk tilgang, for alle nyansatte pædagogiske medarbejdere i Klyngen. A Klynge I har over tid sat mål for, at der skabes ens kvalitet og derved større chancelighed for alle børn i A Klynge I, og der er skabt samarbejdspartnere i nærmiljøet til glæde for klyngens børn.

A Klynge I som opstartssted for ny klynge

Siden klyngens opstart 01.01.2011, har A Klynge I været i en fortløbende proces med opstart af nye enheder med deraf følgende byggesager; kulturopbygning og modtagelse af nye kolleger. I 2019 fik klynge tilknyttet en midlertidig garantiinstitution i midlertidige pavilloner frem til foråret 2020 og samme forår blev klyngen for en periode opstartssted for kommende A Klynge J med etablering af opstartsenhederne Børnehuset Bella og Børnehuset i Svinget.

I september 2021 flytter sidste enhed i nuværende A Klynge I ind i permanente lokaler. Klyngen har set frem til arbejdsro, – at kunne fordybe sig i pædagogik og pædagogisk udvikling, da igangværende etablering og byggesager ikke kan undgå at flytte fokus fra kerneopgaven til struktur og organisation.

Ved atter at udpege A Klynge I som opstartssted for en ny klynge og med potentiel mulighed for en efterfølgende yderligere deling af A Klynge I, opstår der utryghed og usikkerhed. Forældrebestyrelsen er stærkt bekymret for, hvilken effekt denne uvished vil have for alle led i Klyngen.

Det er svært at se meningen med, at en stor klynge, der står for at skulle reducere antallet af enheder, samtidig bliver udpeget til efterfølgende for en periode at skulle tilføje yderligere enheder som opstartssted for en ny klynge. Forældrebestyrelsen argumenterer derfor for, at Københavns Kommunen vælger anden klynge, som opstartssted for kommende ny klynge i Område Amager.

Ved at sikre, at M-Husets Idrætsvuggestue, Sejlhuset, Børnehuset 8TALLET, Idrætsinstitutionen LilleArena, Idrætsbørnehuset Jorn og Børnehuset Else forbliver sammen, fastholdes de fælles velfungerende klyngerammer for den pædagogiske praksis og fællesskab. A Klynge I kan sikre at fokus fastholdes på kerneopgaven og dermed kvaliteten for vores og kommende børn.

Det tager mange år at opbygge faglige fællesskaber og en velfungerende organisationskultur. Det tager ikke helt så lang tid at fjerne det.

Indstilling:

Forældrebestyrelsens indstilling er ud fra ovenstående argumentation, at det besluttes, at A klynge I 01.01.2023 består af M-Husets idrætsvuggestue, Sejlhuset, Idrætsinstitutionen LilleArena, Børnehuset 8TALLET, Idrætsbørnehuset Jorn & Børnehuset Else.

Det er forældrebestyrelsens helt klare holdning, at det ikke har betydning for kvaliteten i eller organiseringen af det pædagogiske arbejde, at A Klynge I har et lidt større antal børn end de i forslaget 750 børn. Klyngen har gennem en årrække vist en høj kvalitet i det pædagogiske arbejde og sikret gode og udviklende læringsmiljøer i en klynge med over 1000 børn.

En fastholdelse af de 6 institutioner i A klynge I giver størst mulige ro til fokus på det pædagogiske arbejde, en fortsat udvikling af den allerede høje faglighed samt de bedste rammer for trivsel, glæde og læring for vores og kommende børn.

Det indstilles desuden til, at processen omkring Kongerigets flytning til A klynge E sættes i værk hurtigst muligt og strækker sig frem til 01.01.2024 som en sikring af, at den nuværende positive udvikling kan følges til dørs.

Med venlig hilsen på forældrebestyrelsens vegne

Morten Riel

Formand for forældrebestyrelsen i A klynge I