Oprettet: 10. februar 2022
Svarnummer:
19

Indsendt af

Forældrebestyrelsen i Klynge F i område Brønshøj-Vanløse

Postnr.

2720

By

Vanløse

Høringssvar

Nej til opsplitning af Klynge F i Brønshøj-Vanløse

Forældrebestyrelsen i klynge F siger klart nej tak til opsplitning af vores velfungerende klynge.

Som forældre bakker vi op om ønsket om mere nærværende ledelse. Vi bakker også op om, at man foretager ændringer i klyngestrukturen i de områder af byen, hvor man finder meget store klynger.

Det politisk vedtagne pejlemærke om, at ingen klynger som udgangspunkt bør være over 750 pladser, har været udgangspunktet for den foreslåede strukturændring. Som forældre mener vi imidlertid, det er afgørende, at man tager bestik af den lokale situation og ikke blot kigger på tal i et excelark.

Forældrebestyrelsen i Klynge F forventer, at forvaltningen dropper forslaget om opsplitning af vores klynge i deres endelige indstilling til politisk beslutning!

På Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 24. november, hvor man besluttede at sende forslaget til justering af klyngestrukturen i høring, blev det betonet, at der var tale om et oplæg til dialog, og at man kom med en stærk opfordring om, at forældreråd, forældrebestyrelser og Lokal MED giver deres mening til kende. Ved samme lejlighed kom Københavns Forældreorganisation (KFO) med et meget præcist indspark: ”Vi håber og forventer at processen bliver en reel høringsproces, hvor forældrenes høringssvar vil kunne gøre en forskel for de endelige beslutninger i løbet af foråret – særligt for de involverede institutioner, som står overfor en usikker tid”.

Med andre ord, så vil det være en hån mod os alle, hvis man vælger at sidde overhørig, at forældreråd, forældrebestyrelsen, Lokal MED og klyngens ledelse entydigt peger på, at vi ikke ønsker en opsplitning af vores velfungerende klynge F.

Vi begrunder vores holdning i dette høringssvar, hvor vi først kigger på de foreslåede strukturændringer på et overordnet plan, før vi dykker ned i de konkrete konsekvenser, som vi er bekymrede for ift. vores egen klynge.

Situationen i Brønshøj-Vanløse sammenlignet med andre områder i byen

I Brønshøj-Vanløse har flertallet af klyngerne forholdsvist få pladser (fra 406 til knap 650). Eneste undtagelse er Klynge A i Tingbjerg, hvor man i forvejen har et vellykket projekt med ekstra pædagogisk ledelse på hver enhed. Derudover står Klynge F fejlagtigt angivet til at have 749 pladser, hvilket ikke stemmer overens med virkeligheden, da det reelle børnetal i Klynge F igennem flere år har ligget på knap 650. Den generelle situation i område BV er derfor meget forskellig fra især område Amager og Valby/Vesterbro/Kgs. Enghanve:

  • For AMA vil klyngerne efter strukturændringerne være mellem 603 og 852 pladser i størrelse.
  • I område VVK vil klyngerne efter strukturændringerne være mellem 635 og 764 pladser i størrelse.

Situationen i område Nørrebro/Bispebjerg adskiller sig også fra vores område, da 4 ud af 8 klynger i område NB vil have over 730 pladser, mens andre klynger i området, har helt ned til 450 pladser.

Det eneste område der minder lidt om BV er Indre by/Østerbro, hvor man stort set vil fortsætte uændret med relativt små klynger på mellem 408 og 689 pladser.

Af ovenstående gennemgang af situationen i de andre klynge områder, er det tydeligt at der ikke er noget ledelsesmæssigt/økonomisk belæg for at rykke en institution fra Klynge F til Klynge E. Som set i andre klyngeområder kan  man fortsætte med at have en klyngestørrelse på knap 650, som tilfældet er for Klynge F i dag, samtidig med, man har andre klynger på omkring 400 pladser. Argumentet for at flytte institutioner fra vores klynge F til klynge E er nemlig, at man mener 406 pladser vil være relativt lidt.

Vi har derfor flere anker:

  • I andre områder af byen tillader man godt, at der sameksisterer klynger på meget varierende størrelser. Eksempelvis i område NB.
  • Man glemmer at forholde sig til, at Klynge E står til at blive udvidet med 10 børnegrupper i 2028, svarende til i omegnen af 150 pladser, da der er konkrete byggeplaner på Hanstholmvej 10.

Forældrebestyrelsen i Klynge F siger nej til opsplitning af vores klynge F

Forvaltningen har foreslået, at to institutioner, Grøndalslund og Vinkelager, rykkes fra klynge F over i Klynge E. Forældrebestyrelsen kan på ingen måde bakke op om dette forslag, da vi ved, det vil have negative konsekvenser for de berørte institutioner.

Vi ser intet til hinder for, at vores klynge kan fortsætte med sin nuværende størrelse, som desuden ligger under den fastsatte grænse på 750 pladser. Vi opfordrer dog meget konkret til, at forvaltningen justerer det angivne antal pladser for vores klynge, så det afspejler de faktiske forhold (650 pladser). Det samme har man eksempelvis gjort med Klynge F i område Amager.

En klyngestørrelse på knap 650 pladser er ikke en hindring for god nærværende ledelse. Klynge F i Brønshøj-Vanløse har tværtimod gennem flere år været kendetegnet ved at have en stærk teamledelse, hvor de enkelte pædagogiske ledere støtter op om hinanden i det daglige arbejde, godt understøttet af vores klyngeleder. Ligeledes har klyngen en velfungerende og aktiv forældrebestyrelse, hvilket institutionerne Vinkelager Børnehus og Grøndalslund har været en stor del af. Skulle disse to institutioner forlade klyngen, så vil det således også have negative konsekvenser for det konkrete arbejde i forældrebestyrelsen. I det hele taget har vi et rigtig velfungerende samarbejde i forældrebestyrelsen på tværs af alle klyngens institutioner.

Konkrete forhold i Grøndalslund og Vinkelager, der taler kraftigt imod, at disse institutioner skal udsættes for et skift af klynge

I høringsmaterialet fremgår det som om, at der er tale om en enkelt institution, der skifter klynge. Grøndalslund og Vinkelager blev formelt sammenlagt pr. 1/1 2021, men kun 11 måneder efter blev der på forældreråds- og forældrebestyrelsesmøde indstillet til, at man ruller sammenlægningen tilbage så hurtigt som muligt, da den på ingen måde har været en positiv historie. Den seneste tilsynsrapport bekræfter også dette med al tydelighed. Forældrerådene fra Vinkelager og Grøndalslund har allerede indsendt et høringsskriv den 22/11 2021, hvori de bl.a. gav udtryk for følgende:

Både Grøndalslund og Vinkelager har gennem de seneste 2-3 år været igennem en turbulent tid, der har været præget af stor medarbejderudskiftning, flere langtidssygemeldinger, flere lederskift og et forsøg på sammenlægning, der aldrig reelt er blevet materialiseret. Den meget uro har påvirket både personalet, børnene og os forældre. Senest har den nuværende pædagogiske leder måtte kast håndklædet i ringen, da opgaven med at lede en sammenlagt institution på to matrikler, hvor der er to vidt forskellige pædagogiske udgangspunkter og kulturer, været en for stor opgave. At vores to institutioner blev sammenlagt, skyldtes også ene og alene et indirekte krav fra områdeledelsen i 2019, da vores klynge var blevet sat under en økonomisk handleplan. Allerede dengang udtrykte vi som forældreråd stor bekymring over hvilke konsekvenser det ville have, når vi gik fra 2 pædagogiske ledere i 2 institutioner til 1 pædagogisk leder i 1 ny stor sammenlagt institution. Vores bekymringer dengang har desværre vist sig at være fuldt ud berettigede.

Med de ekstra midler til pædagogisk ledelse, som der er udsigt til, var det vores håb, at vi i den nærmeste fremtid forhåbentlig kunne få ansat 2 nye gode pædagogiske ledere til henholdsvis Grøndalslund og Vinkelager, så vi kunne få skabt ro om situationen og igen få fokus på det pædagogiske arbejde, fremfor at personalet skal fokusere på strukturændringer m.v. Det forholder sig nemlig sådan, at vores to matrikler ligger mere end 200 meter mellem hinanden, med henholdsvis 17 og 12 medarbejdere på de to matrikler, hvorved vi hører under det nye politiske pejlemærke om behov for pædagogisk ledelse på hver matrikel. På seneste forældrebestyrelsesmøde blev der derfor lagt op til, at man med de nye midler netop skal prioritere vores institutioner, da de i den grad har behov for at få skabt en mere stabil situation.

Hvis forvaltningens forslag om at udskille vores institutioner fra Klynge F bliver vedtaget, så vil der i stedet for mere ro om situationen pludselig blive skabt øget uro. Dette kan forplante sig til personalet og også påvirke muligheden for at tiltrække nye medarbejdere til de ledige stillinger vi har.

Det vil nok ikke gøre det lettere at tiltrække nye pædagogiske ledere, når de potentielle ansøgere skal tiltræde arbejdet i én klynge, men kort efter bliver stillet overfor at skulle påbegynde helt nye samarbejder i en anden klynge”

                           (Indsigelsesbrev fra forældrerådene i Vinkelager Børnehus og Grøndalslund, sendt til medlemmerne af BUU den 22/11 2021)

En udskilning af andre institutioner fra Klynge F vil også have negative konsekvenser

Hvis man brugte argumentet om, at der død og pine skal rykkes institutioner fra klynge F til klynge E, så ville man måske mene, at vi i stedet for Vinkelager og Grøndalslund skulle pege på andre institutioner i vores klynge, som frivilligt kunne tilslutte sig klynge E. Det mener forældrebestyrelsen i BV dog på ingen måde.

De to eneste andre institutioner af en vis størrelse, som måske kunne komme i spil, er henholdsvis Andedammen og Børnelandet. Der er imidlertid flere argumenter for, at disse institutioner heller ikke skal rykkes ud af klynge F.

  • Andedammen er en meget vigtig institution for hele klynge F’s virke, da den har nogle gode fysiske rammer, der gør det muligt at; 1) have plads til alle klyngens børn i forbindelse med sampasningsugerne i sommerferien; 2) have plads til kontor til klyngelederen.
  • For Børnelandet gælder det, at man for ikke så lang tid siden har gennemført en sammenlægningsproces (Børnehjørnet Valborg og Firkløveret blev i 2021 lagt sammen og skiftede i den forbindelse navn til Børnelandet), hvilket betyder, at man stadig er i en sårbar situation. Det samme som tilfældet er for Grøndalslund og Vinkelager Børnehus (der i forbindelse med sammenlægningsprocessen formelt har skiftet navn til Søens Børnehus). I en sådan situation vil det bestemt ikke være hensigtsmæssigt at udsætte personale, pædagogisk leder og forældre for et skift af klynge og klyngeleder.
  • For alle klynge F’s institutioner gælder det desuden at der er et rigtig godt samarbejde imellem de pædagogiske ledere, samt en stærk vidensudveksling inden for de pædagogiske kompetenceområder. Ingen af os forældre i nogen af institutionerne, er interesserede i at miste de fordele som samarbejdet faciliterer for vores børn.

Forældrebestyrelsen i Klynge F forventer derfor, at forvaltningen dropper forslaget om opsplitning af vores klynge i deres endelige indstilling til politisk beslutning!