Oprettet: 8. februar 2022
Svarnummer:
16

Indsendt af

Dania Wehbi Søndergaard

Virksomhed / organisation

Charlottehaven Vuggestue

Postnr.

2100

By

KBH Ø

Høringssvar

Charlottehaven Vuggestuens forældreråd støtte op om, IBØ-F forældrebestyrelsens protest og høringssvar af, at flytte børneinstitutionen Kong Gurli til Klynge IBØ-H.

 

 

Høringssvaret omhandler Børneinstitutionen Kong Gurli, som siden klyngestrukturens start 1.1.2011 har været en del af Klynge IBØ-F, og, som i den nyligt vedtagne justering af klyngestrukturen, vil blive en del af klynge IBØ-H pr. 1.1.2023.

 

Som klyngebestyrelse oplever vi en meget velfungerende hverdag i klynge IBØ-F på tværs af institutioner. Dette bygger på et solidt samarbejde i klyngen, både mellem pædagoger og på ledelsesplan. I indstillingen til justering af klyngestrukturen står der nævnt at man ønsker en “udjævning af pladser mellem klynger”, men også “Samtidig er det tilstræbt at bevare kontinuitet og stabilitet i flest mulige klynger”. Konsekvensen af at flytte 68 børn over i Klynge H, vil netop ikke bevare kontinuitet og stabilitet, på baggrund af følgende:

 

 

Lederen af Kong Gurli har et dybt forankret samarbejde sammen med resten af ledelsen i Klynge IBØ-F omkring tilsynsrapporterne, som er udgangspunkt for en fælles faglig retning i arbejdet med kerneopgaven og dermed børnene. Dette foregår i et tæt samarbejde med klyngens pædagogiske konsulent.  Lederen af Kong Gurli har desuden været leder siden 1.1.2011. Justeringen vil betyde et stort erfaringstab for ledelsesteamet i IBØ-F, som indenfor de sidste 5 år har fået 4 nye ledere.

 

Pædagogerne i Kong Gurli spiller en central rolle i samarbejdet i klyngen. 5 ud af 8 pædagoger i Kong Gurli har været ansat i institutionen i mere end 13 år og de andre institutioner i klyngen drager nytte af deres erfaring. Justeringen vil betyde et stort erfaringstab for IBØ-F samt en destabilisering af de faglige netværk, der er på tværs af klyngens institutioner. En af pædagogerne i Kong Gurli er i fagligt klyngenetværk for både Faglige Fyrtårne og Sprog. Samme pædagog er, som den eneste i Klynge IBØ-F, ved at færdiggøre et diplommodul for Faglige Fyrtårne, som vil være til gavn for hele IBØ-F. En anden af pædagogerne i Kong Gurli er og har været næstformand for IBØ-F’s MED-udvalg igennem de seneste 6 år, og er lige valgt for yderligere 2 år. Hun har bl.a. taget sig af nye tillidsrepræsentanter i klyngen gennem årene, og har arbejdet for klyngens arbejdsfællesskab med udgangspunkt i det faglige arbejde med klyngens børn.

Det solide samarbejde mellem pædagogerne i klyngen, afspejles i den pædagogiske tilgang i de forskellige institutioner. Dette gør bla. sampasning i sommerferien til en tryg oplevelse for børnene, da de oplever genkendelige principper i dagligdagen, også selvom de ikke kender alle pædagogerne på forhånd.

 

For medarbejderne i Kong Gurli vil ændringen i klynge tilhørsforholdet betyde et tab af identitet, idet pædagogerne med stort engagement i klyngesamarbejdet har et stærkt tilhørsforhold til Klynge IBØ-F. Der er høj trivsel i Kong Gurli. En ændring i organisationen i den størrelsesorden vil kræve en tilpasningsfase, som vil tage tid og influere på arbejdet med børnene, noget der i høj grad vil influere stabilitet og kontinuitet. Stabil voksenkontakt er med til at understøtte tryg tilknytning. Særligt rutine situationer som måltider, garderobe skift og pusle situationer bidrager til at styrke nærværet mellem barn og voksen fordi rammerne er genkendelige og trygge. Dette er blot nogle af de rammer vi frygter der kan blive skubbet til hvis der ændres i klyngestrukturen. Børn sætter ikke deres tilknytning eller behov på pause når de er i institution og for mange ændringer kan have negative konsekvenser.

 

Vi har et tæt samarbejde i klyngen omkring overgangen fra børnehave til fritidshjem og skole, som munder ud i en Storegruppe-olympiade, hvor børnene er inddelt i hold ud fra de skoler de skal starte på. Det giver tryghed med kendte ansigter, når man starter et nyt sted. Klynge IBØ-F er i forvejen en vuggestue tung klynge. Hvis Kong Gurli forsvinder ud af klyngen, reduceres børnehavepladserne yderligere og samarbejdet omkring overgang fra børnehave til fritidshjem svækkes.

 

Køkken Netværk – faglig identitet. Kong Gurlis køkkenmedarbejder har et solidt fagligt netværk med de øvrige køkkenansatte i Klynge IBØ-F med en fælles faglig tilgang til blandt andet det køkkenløft, som lige er igangsat i kommunen.

 

 

I indstillingen vedrørende justering af klynge kulturen står blandt andet: ”Høringsforslaget er udarbejdet med afsæt i den politiske intention om, at klynger ikke overstiger 750 børn i størrelse” Argumentet for at flytte Kong Gurli er, at tilføre flere pladser til Klynge IBØ-H. Der står intet sted i indstillingen, at der er en nedre grænse for antal børn i en klynge. Vi har derfor meget svært ved at se nogle gode argumenter for at splitte en yderst sund og velfungerende klynge op, samt destabilisere en institution, som har høj trivsel blandt børn, et velfungerende forældresamarbejde, høj medarbejdertrivsel og høj medarbejderfastholdelse.

Set i henhold til den vedvarende pandemi og den voldsomme ustabilitet i daginstitutionerne det medfører, virker en enhver snak om ændringer i klyngestrukturen ud fra et ubegrundet ønske om at udjævne antallet af pladser i klyngerne mildest talt unødvendig.

 

Vores stærke ønske i klyngebestyrelsen i klynge IBØ-F er derfor at sammensætningen af klynge IBØ-F ikke ændres, men bibeholdes.

 

 

 

Med Venlig Hilsen

 

Klyngebestyrelsen